Ризики в освітньому менеджменті України у часі війни та повоєнного розвитку

Автор(и)

Ключові слова:

ризики, управління закладами освіти, повоєнний розвиток, стратегії реагування на ризики, заклад освіти, ризики в освітньому менеджменті

Анотація

Управління ризиками є основним елементом системи управління в закладах освіти. У часі війни та повоєнного розвитку питання ідентифікації ризиків в освітньому менеджменті, оцінювання їхнього впливу на ухвалення управлінських рішень постає під новим кутом зору. У статті проведено аналіз останніх досліджень і публікацій щодо ризиків в освітньому менеджменті; описано і вивчено як загальні, так і специфічні ризики в управлінні закладами освіти в тактичному, стратегічному та повоєнному горизонтах. Також визначено оцінки величини ризиків, розглянуто можливі стратегії та заходи реагування на ризикові події. Проаналізовано результати дослідження, проведеного із застосуванням методу опитування експертів. Респондентами були управлінці середньої та вищої ланок, а також власники закладів освіти з 8 міст і 9 областей України. У межах цього дослідження ризики класифіковано за сферою та джерелом виникнення, розділено на зовнішні (політичні, економічні та соціальні) та внутрішні (фінансові, технічні та управлінські). Загальний аналіз експертних оцінок показав найбільшу та найменшу ймовірність і вплив ризиків на систему управління закладами світи в Україні в трьох часових вимірах: нині (у часі війни), в період повоєнної розбудови та в стратегічному вимірі. Докладно розглянуто кожен часовий вимір і проаналізовано зміни структури, пріоритетності та оцінювання впливу класифікованих ризиків на систему менеджменту закладів освіти. Стосовно кожного ризикового чинника надано рекомендації щодо стратегії реагування та заходів, які мають забезпечити нівелювання впливу ризику в управлінні закладом освіти. Окрему увагу приділено стратегіям і заходам реагування на ризикову подію в процесі післявоєнного відновлення. Вони допоможуть досягти поставлених цілей у побудові нових напрямів розвитку українських освітніх закладів у межах Концепції стратегії повоєнного відновлення та розвитку України.

Біографії авторів

Олександра Ляшенко, Український католицький університет

Ляшенко Олександра Миколаївна – докторка економічних наук, професорка кафедри управління та організаційного розвитку ЗВО «Український католицький університет»

lyashenko@ucu.edu.ua

Ольга Наконечна, Університет економіки та права «КРОК»

Наконечна Ольга Анатоліївна – аспірантка ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

olganakonechnaja@gmail.com

Посилання

  1. Chernenko, Nataliia. Risk management in educational institutions. Odesa: Ushinsky University, 2020. http://dspace.pdpu.edu.ua/bitstream/123456789/9759/1/Chernenko.%202020.pdf [in Ukrainian].
  2. Educational organizations. Management systems for educational organizations. Requirements with guidance for use. ISO 21001:2018. https://www.iso.org/standard/66266.html ; http://shop.uas.org.ua/ua/osvitni-organizaciisistemi-upravlinnja-v-osvitnih-organizacijah-vimogi-ta-nastanovi-schodo-zastosuvannja.html [in Ukrainian].
  3. Helsloot, Ira, and Wouter Jong. “Risk Management in Higher Education and Research in the Netherlands.” Journal of Contingencies and Crisis Management 14, no. 3 (2006): 142–59. https://doi.org/10.1111/j.1468-5973.2006.00490.x.
  4. Hrebinchuk, O. “Strategic, tactical and operational management of the production of machine-building enterprises.” Effective Economy 10 (2010). http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=349 [in Ukrainian].
  5. Kvasniy, L., O. Popivnyak, and O. Shcherban. “Strategic and tactics of planning of activity of enterprise as the main components to ensure its economic security.” Scientific Bulletin of V. O. Sukhomlynskyi Mykolaiv National University. Economic Sciences 1 (2015): 48–53. http://mdu.edu.ua/wp-content/uploads/Economicvisnik-4-2015-11.pdf [in Ukrainian].
  6. National Institute for Strategic Studies. The concept of the post-war reconstruction and development strategy of Ukraine. 2022. https://niss.gov.ua/sites/default/files/2022-05/stratvidnovlennya-koncept-v2.pdf [in Ukrainian].
  7. Petrova, Valentyna. “Methodical provision of enterprise risk assessment.” Social Economics 50 (2015). https://periodicals.karazin.ua/soceconom/article/download/4813/4366 [in Ukrainian].
  8. Vitlinskyi, Valdemar, and Halyna Velykoivanenko. Riskology in the economy and entrepreneurship. Kyiv: KNEU, 2004. https://kneu.edu.ua/ua/science_kneu/scientific_schools/mtrve/ mtrve_praci/mtrve_prazi/ruzvecontp/ [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-05

Як цитувати

Ляшенко, Олександра, і Ольга Наконечна. 2024. «Ризики в освітньому менеджменті України у часі війни та повоєнного розвитку». Empirio 1 (1):90-100. https://empirio.ukma.edu.ua/article/view/298089.

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ. ОСВІТНІЙ МЕНЕДЖМЕНТ